Forum Zero - Türkiyenin En İyi Online Oyun Forumu

   


Go Back   Forum Zero - Türkiyenin En İyi Online Oyun Forumu > Eğitim Dünyası > Genel Okul Ansiklopedisi

Genel Okul Ansiklopedisi Okul ile ilgili bazı elementler ve sorular, sorunlar


sözcügün anlamı soruları

Genel Okul Ansiklopedisi


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 Şubat 2014   #1
Banned
Avatar Yok
Üye Profil Bilgileri
Üyelik tarihi: 07 Şubat 2014
Alter: 20
Mesajlar: 56
Konular: 41
Rep Puanı: 10
Rep Gücü: 0
Rep Derecesi : semiunel is on a distinguished road
Aldığı Teşekkürler: 0
Ettiği Teşekkürler: 0
Standart sözcügün anlamı soruları

1. Bazı yazarların, çok beğenilen kitaplarına sahip çıkma*larını, tutulmayan kitaplarını ise başkası yazmış gibi ortada bırakmalarını anlayamıyorum. Unutmamalı ki yazarı başarıya götüren o beğenilmeyen kitaplarıdır. Çünkü kaybedilen her savaş kazanılacak savaşların provasıdır.

Altı çizili sözün parçaya kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Başarıya giden yolda pek çok engelle karşılaşırsınız.

B) Başarının anahtarını bilmiyorum; ama başarısızlı*ğın anahtarı herkesi mutlu etmeye çalışmaktır.

C) Kararsızlık; bilgisizlik ve yeteneksizlikten daha faz*la başarısızlığa neden olur.

D) Yapabildiğiniz kadar hata yapın; çünkü başarıyı bu yol üzerinde bulacaksınız.

E) Her başarı bir başarısızlığı beraberinde getirir.



2. Bir edebi eserin tanınmasında, beğenilmesinde ya da çağdaşlarının arasında kaybolup gitmesinde eleştir*menlerin etkisi büyüktür. Evet, belki eleştirmenlerin bir eserin iyi ve kötü yönlerini, taraf tutmadan incelemek ve okurlara sunmak gibi görevleri var; ama ne olursa olsun eleştirmenin gölgesi eserin üzerine düşmemeli. Bu parçada geçen "eleştirmenin gölgesinin eserin üzerine düşmemesi" sözüyle anlatılmak istenen aşa-ğıdakilerden hangisidir?

A) Yapılan değerlendirmelerin öznel olmaması

B) Eserin sadece iyi yönlerinin ortaya konması

C) Yazarın dünya görüşünün dikkate alınması

D) İncelenecek eserin yazıldığı döneme göre değer*lendirilmemesi

E) Eserin üslubu önemsenmeden, yalnızca anlattığı konunun eleştirilmesi



3. Farklı anlayışlardaki edebiyatların; yani toplumsal-edebi kutupların da bir milletin edebiyatını zenginleştirdiğini is*pat etmek amaçlarımdan biridir. Bir kutbu seçmenin in*sanın sadece şiir zevkini değil, hayatını da yoksullaştır-dığını gördüm. Ben edebiyatın haritasını bir bütün halin*de çıkarmaya çalıştığım için insanlardan kabul gördüm, diyebilirim.

Altı çizili sözün parçaya kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Edebi türlerin tümünde eser vermiş bir sanatçıdır.

B) Eserlerini oluştururken toplumun her kesimine ses*lenmeyi amaçlardı.

C) Eleştirimi, yazarın siyasi görüşüne göre değil, ese*rin edebi değerine göre yaparım.

D) Hiçbir zaman popüler kültürün esiri olmamış, doğ*ru bildiklerini okuruna ulaştırmıştır.

E) Birilerine hoş görünmek veya birilerini kızdırmak için özellikle çaba harcamıyorum.



4. Bıktım artık şu eski edebiyat, yeni edebiyat tartışmala*rından! Ne demek ben eski edebiyatı bizim saymıyorum ya da nedir bu Batı hayranlığı, yeni edebiyat düşkünlü*ğü? Her yaprak ağaca aittir, tıpkı eski edebiyatımızın da yeni edebiyatımızın da bize ait olduğu gibi.

Altı çizili sözün parçaya kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Bir yazarın bazı eserlerini beğeniyorsanız bile yaz*dıklarının tümü için aynı düşünceye sahip olmak zorunlu değildir.

B) Savunduğunuz bir atılımın olumsuz sonuçlarına da katlanmayı göze almalısınız.

C) Yazarken her sözcüğün, şiirimin bir parçası oldu*ğunu bildiğimden kullandığım tüm sözcüklerin de*ğerini eşit görürüm.

D) Unutmayın, her iyinin içinde kötülük; her kötünün içinde iyilik vardır; kötüleri ayıklayıp atın!

E) Şiirde sadece bir dizeyi beğendiyseniz o şiire; "Bu gerçek bir şiirdir!" demek doğru değildir.



5. Ressamlarımızdan biri, çıktığı Avrupa gezilerinin bi*rinde İspanyol ressam Picasso ile görüşmüş. Ünlü res*samın Paris'teki atölyesine uğrayıp, yanında çalışarak bir şeyler öğrenmek istemiş. Bunun üzerine; Picasso kendisine şu nasihati vermiş: "Sen Türksün, değil mi? Biz bugün sanatta sizin eski hattatlarınızın yaptıklarını yapmaya çalışıyoruz, sen hemen memleketine dön ve kendi sanatına bak."

Bu parçada geçen "kendi sanatına bakmak" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özgün olmaya çalışmak

B) Diğer sanatçılarla ilgilenmemek

C) Öz değerlerini örnek almak

D) Yaptıklarından ders almak

E) Geçmişten geleceğe uzanmak



6. Bir arkadaşı Mark Tvvain'e bir olayı anlatıyordu. Konuş*ma bitiminde yazar sordu: "Bütün bunlar anlattığın gibi mi?" "Evet, bire bir aynı değilse bile, doğruya yakın söz*cüklerle anlattım." deyince Mark Tvvain bir anlatanın anlattıklarının, anlattığı şeyin gerçeğinden başka bir şey olduğunu hafifçe gülümseyerek şöyle ifade etti: "Ateşbö-ceğiyle ateş ne kadar farklıdır, değil mi?"

Bu parçadaki aitı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Önemli olan anlatılanların nasıl anlatıldığı değil, ne kadar doğru anlatıldığıdır.

B) Doğruyu anlatmakla doğru anlatmak aynı şey de*ğildir.

C) Birbirlerinin yerine kullanılan sözcüklerin şekilsel benzerliği değil anlamsal ilgisi önemlidir.

D) Doğruya yakın söz ile doğrunun kendisi arasında her zaman büyük fark vardır.

E) Anlattıklarınızın özü sözü bir olmalıdır.



4. Bıktım artık şu eski edebiyat, yeni edebiyat tartışmala*rından! Ne demek ben eski edebiyatı bizim saymıyorum ya da nedir bu Batı hayranlığı, yeni edebiyat düşkünlü*ğü? Her yaprak ağaca aittir, tıpkı eski edebiyatımızın da yeni edebiyatımızın da bize ait olduğu gibi.

Altı çizili sözün parçaya kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Bir yazarın bazı eserlerini beğeniyorsanız bile yaz*dıklarının tümü için aynı düşünceye sahip olmak zorunlu değildir.

B) Savunduğunuz bir atılımın olumsuz sonuçlarına da katlanmayı göze almalısınız.

C) Yazarken her sözcüğün, şiirimin bir parçası oldu*ğunu bildiğimden kullandığım tüm sözcüklerin de*ğerini eşit görürüm.

D) Unutmayın, her iyinin içinde kötülük; her kötünün içinde iyilik vardır; kötüleri ayıklayıp atın!

E) Şiirde sadece bir dizeyi beğendiyseniz o şiire; "Bu gerçek bir şiirdir!" demek doğru değildir.



5. Ressamlarımızdan biri, çıktığı Avrupa gezilerinin bi*rinde İspanyol ressam Picasso ile görüşmüş. Ünlü res*samın Paris'teki atölyesine uğrayıp, yanında çalışarak bir şeyler öğrenmek istemiş. Bunun üzerine; Picasso kendisine şu nasihati vermiş: "Sen Türksün, değil mi? Biz bugün sanatta sizin eski hattatlarınızın yaptıklarını yapmaya çalışıyoruz, sen hemen memleketine dön ve kendi sanatına bak."

Bu parçada geçen "kendi sanatına bakmak" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özgün olmaya çalışmak

B) Diğer sanatçılarla ilgilenmemek

C) Öz değerlerini örnek almak

D) Yaptıklarından ders almak

E) Geçmişten geleceğe uzanmak



6. Bir arkadaşı Mark Tvvain'e bir olayı anlatıyordu. Konuş*ma bitiminde yazar sordu: "Bütün bunlar anlattığın gibi mi?" "Evet, bire bir aynı değilse bile, doğruya yakın söz*cüklerle anlattım." deyince Mark Tvvain bir anlatanın anlattıklarının, anlattığı şeyin gerçeğinden başka bir şey olduğunu hafifçe gülümseyerek şöyle ifade etti: "Ateşbö-ceğiyle ateş ne kadar farklıdır, değil mi?"

Bu parçadaki aitı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Önemli olan anlatılanların nasıl anlatıldığı değil, ne kadar doğru anlatıldığıdır.

B) Doğruyu anlatmakla doğru anlatmak aynı şey de*ğildir.

C) Birbirlerinin yerine kullanılan sözcüklerin şekilsel benzerliği değil anlamsal ilgisi önemlidir.

D) Doğruya yakın söz ile doğrunun kendisi arasında her zaman büyük fark vardır.

E) Anlattıklarınızın özü sözü bir olmalıdır.



7. Elimdeki kitap okunması gereken; ama keyifle okun*ması mümkün olmayan bir nitelikte kaleme alındığı için asla sanat eseri olamaz.

Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) içerik açısından zengin; fakat anlatım açısından ni-teliksiz bir yazı çıkmış yazarın elinden.

B) Sanatçının son kitabını okumayı çok istediğim hal*de bir türlü vakit bulamadım.

C) Ülkenin gerçeklerini merak ediyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun; ancak anlatılanlara inanmak bi*raz zor olacak.

D) Bu kısacık yazıyı tekrar tekrar okudum; ama yaza*rın ne demek istediğini bir türlü anlayamadım.

E) Şair, son şiirinde hiçbir şey anlatmıyor; ama şiir, ahengiyle okuyucuyu kendisine çekmeyi başarıyor.



8. Aylardır beklediğim bir filmi izledim; ama hiç beğenme*dim. Filmin sinemaya uyarlandığı kitabı zar zor bulup okumuştum hazırlıksız yakalanmayalım diye. İyi de et*mişim; çünkü kitabı okumamış olan kişiler için çok şey havada kalır filmi izlerken. Konu bir türlü toparlanamamış, bazı kısımlar öylesine geçiştirilmiş, önemli yerler pek vurgulanamamış.

Altı çizili sözün parçaya kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Ortalık kızıştı, her kafadan bir ses çıkmaya başladı.

B) Senin bu konuşmaların da artık kabak tadı verme*ye başladı.

C) Bu tür düşüncelerin modasının artık geçtiğini düşü*nüyorum.

D) Anlatılanları, orayı hiç görmediğim için anlamlandıramıyordum.

E) Küçücük bir olay için bütün okulu ayağa kaldırdınız.



9. Köse bucak okunmalı bir şiir. Her harfin her sözcüğün bir anlamı, bir değeri var çünkü. Böyle olursa ancak şi*ir olur birbiri peşi sıra sıralanan sözcükler.

Altı çizili sözün parçaya kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Kitap, sadece sorulara vurgu yapmakla kalmayıp, aynı zamanda öneriler getirerek yapılması gere*kenleri işaret ediyor.

B) Romancı, roman malzemesini okurun önüne ham haliyle koyuyor; roman, okuruyla birlikte hayat bu-luyor.

C) Tarihi seven ve iyi bilen bir yazardan, tarihin göz ar*dı ettiği olaylara ışık tutan bir roman yazmasını bekliyoruz.

D) Yazar, her zamanki didikleyici yazma yöntemiyle, kültürel tarihimize lezzetli bir tat getirmeyi bilmiştir.

E) İyi okuyucu, ayrıntıları atlamadan, eserin arkasına saklanan mesaia ulaşmalıdır.



10. Hani gereksiz para harcamayan insanlara eli sıkı deriz ya, işte yazarımız için de dili sıkı demek doğru olur ka*nısındayım.

Bu cümlede geçen "dili sıkı'' sözüyle vurgulanmak istenen anlatım özelliği aşağıdakilerden hangisi*dir?

A) Açıklık B) Duruluk

C) Akıcılık D) Tutarlılık

E) Doğallık



11. Halkın sıkıntılarını, kimsenin ele almaya cesaret ede*mediği sorunları, o, büyük bir cesaretle işliyordu. Ama bu bizi yanıltmasın. O halkını düşündüğü için ya da sanatında gelişim göstermek için yapmıyordu bunu. Tüm bu sorunları, sıkıntıları kendisi için bir merdiven gibi görüyordu.

Bu parçada geçen "merdiven gibi görmek" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sorunları tespit etmekle yetinmek

B) Çıkarı uğruna kullanmak

C) Değişik çözüm yöntemleri önermemek

D) Gelişmeyi ve yükselmeyi hedeflemek

E) Kendine inananların güvenini boşa çıkarmak



12. Konusu ne olursa olsun kitap okumayı her zaman sev*mişimdir. Çok beğendiğim bir yazarın kitabı çıkmış. Sa*tın almaya kitapçıya gittim. Kitabı gördüğümde hayal kı*rıklığına uğradım. Kitap o kadar hacimli ki, alıp okumak istemedim; çünkü fikirlerine önem verdiğim usta sanat*çıların hepsi, yüzey genişledikçe derinlik azalır, diyor. Altı çizili sözün parçaya kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Romanın, çağdaş edebiyatımızın daralan ufkunu açtığı kabul ediliyor.

B) Onun şiiri Türk dilinde bir başkasının şiiriyle ne benzerlik ne de ilişki taşır.

C) Kitabın yaprağı ne kadar çoksa, meyvesi o kadar az olur.

D) Severek okuduğunuz yazıları bir daha okuduğu*nuzda aynı tadı alamayabilirsiniz.

E) Yazar, romanında kahramanları detaylıca okuyu*cuya tanıtmış.



13. Yazar, bu romanında, diğer romanlarında olduğu gibi ya*şamının farklı bir yönünü aktarmış. Bu çok doğaldır; çünkü her nehir tadını doğduğu topraktan alır ne de olsa. Altı çizili sözün parçaya kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Sanatçı, içinden çıktığı toplumun etkisinde kalmak*tan kendisini kurtaramaz.

B) Yazarlar, gelenekten kopmadan geleceğe seslenir*ler.

C) Sıradan bir insan, ancak ustaların izinde giderse bir sanatçıya dönüşebilir.

D) Bir kitap, yazarın öznel yaklaşımlarını ortaya koyu*yorsa başarıya ulaşır.

E) Okurlar, kendisinde yazarın hayal dünyasını bul*dukları kitapları beğenirler.
SÖZCÜĞÜN ANLAMI VE YORUMU test (Kalıplaşmamış sözcük grupları)
1-d
2-A
3-B
4-C
5-C
6-D
7-A
8-D
9-E
10-B
11-B
12-C
13-A



semiunel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kuran Surelerinin İsimlerinin Anlamı - Kuranı Kerim Surelerinin Adlarının Anlamı GROZNIE Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 0 13 Kasım 2013 14:09
Sehabe - Anlamıyorsan Anlamı Yok deletes61 Mp3, Mp4 Müzikler 0 25 Haziran 2013 23:23
Bios hataları ve anlamı Skıllet PC Donanım & Yazılım Dökümanları 0 19 Nisan 2013 23:12
Bunun anlamı nedir? Regoan Komik Yazılar & Fıkralar 0 10 Ocak 2013 13:47
İsminiz ve Anlamı Adrenalin Forum Çöplüğü 19 08 Kasım 2012 00:42

Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:51.

Sistem Bilgileri Bilinmesi Gerekenler
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Lütfen Sorunlarınızı Buradan Bize Bildiriniz.

Sitedeki Tüm Paylaşımların Sorumlulukları Paylaşım Sahiplerine Aittir.
Soru Ve Sorunlarınız İçin Lütfen İletişim Bölümünü Kullanınız
Tema Tasarımı ForumZero.Net - Foxin


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736