Forum Zero - Türkiyenin En İyi Online Oyun Forumu

   


Go Back   Forum Zero - Türkiyenin En İyi Online Oyun Forumu > Eğitim Dünyası > Lise Ansiklopedisi > Dil Anlatım


sözcükler araındaki anlam ilişkileri test

Dil Anlatım


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 Şubat 2014   #1
Banned
Avatar Yok
Üye Profil Bilgileri
Üyelik tarihi: 07 Şubat 2014
Alter: 20
Mesajlar: 56
Konular: 41
Rep Puanı: 10
Rep Gücü: 0
Rep Derecesi : semiunel is on a distinguished road
Aldığı Teşekkürler: 0
Ettiği Teşekkürler: 0
Standart sözcükler araındaki anlam ilişkileri test

1. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden han*gisi genel anlamda kullanılmıştır?

A) Sözünü ettiğimiz ressam dünyaca ünlüdür.

B) Şimdi yeşermiştir köyümün o güzel yaylaları.

C) Trene yetişebilmek için koşar adım ilerliyorduk.

D) Bu öykü Ömer Seyfettin'in kaleminden çıkmış bir öyküdür.

E) Yazar, eserini oluştururken birçok zorluğa katlan*mak zorunda kalır.





2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bütün sözcükler gerçek (temel) anlamıyla kullanılmıştır?

A) insanları seven, samimi, sıcak biriydi.

B) Kayığın burnu adaya doğru çevrildi.

C) Bu sene İstanbul'a hiç kar yağmadı.

D) O günü hatırladıkça derin kederlere gömülürüm.

E) Ona söylediklerime ince bir karşılık verdi.



3. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden han*gisi terim anlamıyla kullanılmıştır?

A) Bu ozan, bütün şiirlerini Erzurum ağzıyla söyler.

B) Artık, bu tarz sorunları kökten halletmeliyiz.

C) Yaş dolu, yeşil gözleriyle bana doğru bakıyordu.

D) Güneşimsin benim, her sabah dünyamı aydınla*tan.

E) Dünkü yağmurdan sonra hava sıcaklıkları iyice düştü.



4. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcükler*den hangisi, nitelik - nicelik yönünden diğerlerin*den farklıdır?

A) Birbirini izleyen açı olaylar moralini iyice bozmuştu.

B) Savcı, bu korkunç ihbar karşısında hemen hareke*te geçti.

C) İstanbul'un o büyük nüfusunu, kenar semtlerde ya*şayanlar oluşturuyor.

D) Rasim Efendi zengin, görgülü ve son derece kibar bir adamdı.

E) Ortalık aydınlanmaya başlayınca o da rahat bir nefes aldı.



5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi somut anlamlı değildir?

A) Çantasındaki parfüm şişesini doldurmak için ma*ğazaya girdi.

B) Güneş görünmüyordu, yalnız o bulut kümesi vardı havada.

C) Kısa zaman içinde oldukça yüklü miktarda para bi*riktirdi.

D) Yazar bu romanında iyi insanların kötülerle müca*delesini anlatmış.

E) Hemen, anneme bir mektup yazıp olanı biteni an*lattım.



6. I. Çocuk eline geçirdiği oyuncakla hızla kaçtı.

II. Ocaktan hava kaçtığını görünce ışıkları kapattı.

III. Eline geçen bu son fırsat da kaçmasın!

IV. Neden kaçıyorsun öyle, yakalayacağım seni!

V. Gerçekleri söylemekten kaçıyor gibiydi. Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde "kaçmak" söz*cüğü gerçek (temel) anlamıyla kullanılmıştır?

A) I. ve III. B) I. ve IV. C) II. ve V.

D) III. ve V. E) IV ve V.



7. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi sesteşi olan sözcüklere örnek gösterilebilir?

A) Kuru yapraklarla dolmuştu bahçe.

B) Çocuğun sesi ağlamaklı geliyordu.

C) Cümlenin başını hatırlayamıyordum.

D) Zamanı gelince bize katılacaktı.

E) Yazarın kullandığı dil oldukça sadeydi.



8. I. Sevsen de bendesin sevmesen de

II. Yanlış bir hayat, yalan bir umuttu bu

III. Sussun bülbüller istemem bu şarkıyı

IV. Hasretinle yanan gönlüm de söndü

V. Tutsak bir hayale daldım seninle Yukarıdaki numaralanmış dizelerin hangisinde kar*şıt kavramlar bir arada kullanılmıştır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



9. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yan anla*mıyla kullanılmıştır?

A) Dağın sırtı güneşe bakıyordu.

B) Bu adamı hiç gözüm tutmadı.

C) Yüreğim yandı gidişinin ardından.

D) Aramızdaki bağ, yıllara meydan okudu.

E) Bu işin sonu başından belliydi.



10. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi nicel an*lamda kullanılmıştır?

A) Dar görüşlü olduğundan sevilmiyordu.

B) Tabelayı yüksek bir binaya astı.

C) Büyük umutlar beslerdi her zaman.

D) Yeşil gözleri sevgiyle gülümsüyordu.

E) Ağır duruşuyla dikkat çekiyordu.



11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özelden genele doğru bir sıralama vardır?

A) Yazar ilk romanı "Memleketim" ile adını duyurdu.

B) Kıyafetlerinin içinde en çok pembe eteğini severdi.

C) Bu menekşe bahçedeki çiçeklerin en güzeliydi.

D) Sanat dünyası müziğe yeni atılanlarla dolu.

E) Okuduğu kitaplarla dost olmayı başarıyordu.



12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma sözcük yoktur?

A) Elindeki karton parçalarıyla camın kırılan yerini ka*padı.

B) Mahalledeki kadınlar aralarında fısıldaşıyordu.

C) Şoför patlayan lastiği değiştirmek için aşağı indi.

D) Yükü ağır olan hamalın sepetinden gıcırtılar geli*yordu.

E) Sınıftaki gürültüyü kesmek için uğraşıyordu öğret*men.



13. Dönelim, aradığımız belki de hüzün

Yollar ardından bana şimdi görün

Ağlar yüzüne değdikçe yaslı gözlerim

Gir yazgıma ey yâr, orda güleyim

Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Eşanlamlı sözcükler vardır.

B) Somut anlamlı sözcük vardır.

C) Nitel anlamlı sözcük kullanılmıştır.

D) Soyut anlamlı sözcük vardır.

E) Karşıt kavramlar kullanılmıştır.



14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut bir kavra*ma yer verilmiştir?

A) Kendisini aramadığımız bir yerde gizlenir mutluluk.

B) Ayağı kayınca bir anda yere düştü çocuk.

C) Bahçe aydınlanınca kuşlar dallara kondu.

D) Buz gibi bir kış akşamında karşılaşmıştık.

E) Dışardan gelen gürültüyü konuşuyordu herkes.



15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yakın anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?

A) Sessiz bir bakışla süslemişti narin duruşunu.

B) Nice keder ve üzüntünün habercisidir bu kara tren.

C) Uzak görünen yakın umutlarla doludur hayat.

D) Güzel ve sevimli bir kardeşi vardı onun.

E) Yaşam, geçmişin külleri üzerine temellenir.



16. I. Gecemi umutlu kılan bu inci taneleri

II. Kızgın sahralarda rüzgâr gibi eserdin

III. Neden geç geldin, gözüm yollarda

IV. Gökyüzünün başka rengi de varmış

V. Kuş olur uçardım senden öncesi Yukarıdaki dizelerin hangilerindeki altı çizili söz*cüklerin olumsuz biçimi de vardır?

A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve III.

D) II. ve IV. E) III. ve V.



17. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur?

A) Kır bir atın üzerinde dolaşıyordu köyü.

B) Din, kişilerin vicdanına seslenir öncelikle.

C) Seni bekliyorum, hemen aşağı in!

D) Eski köye yeni adet getirmeye çalışıyordu.

E) Gürültü geliyordu yan taraftaki odadan.



18. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi nitel an*lamlı değildir?

A) Karanlık düşünceler içinde yaşıyorduk o yıllar.

B) Rahat bir hayat sürmenin özlemiyle yaşadı.

C) Küçük mutluluklar arardı kendine her an.

D) Hırçın bakışları doldurmuştu bir anda salonu.

E) Uzun mesafeler vardı gideceğimiz yerler arasında.

SÖZCÜKLER ARASINDAKİ ANLAM İLİŞKİLERİ
1-E
2-C
3-A
4-C
5-D
6-B
7-E
8-D
9-A
10-B
11-C
12-A
13-A
14-A
15-B
16-B
17-D
18-E



semiunel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Ocak 2017   #2
Avatar Yok
Üye Profil Bilgileri
Üyelik tarihi: 17 Ocak 2017
Alter: 17
Mesajlar: 22
Konular: 1
Rep Puanı: 10
Rep Gücü: 23
Rep Derecesi : thekinqdesign is on a distinguished road
Aldığı Teşekkürler: 0
Ettiği Teşekkürler: 0
Standart Cevap: sözcükler araındaki anlam ilişkileri test

teşekkürler



thekinqdesign isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nitel ve Nicel Anlamlı Sözcükler OConner Türk Edebiyatı 2 08 Temmuz 2015 04:31
sözlükte anlam sorusu 7 semiunel Dil Anlatım 13 07 Mayıs 2014 22:26
Yansıma Sözcükler OConner Türk Edebiyatı 1 28 Mart 2014 21:46
Yazımı Karıştırılan Sözcükler OConner Türk Edebiyatı 1 28 Mart 2014 21:46
sözlükte anlam sorusu semiunel Dil Anlatım 0 09 Şubat 2014 14:22

Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:29.

Sistem Bilgileri Bilinmesi Gerekenler
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Lütfen Sorunlarınızı Buradan Bize Bildiriniz.

Sitedeki Tüm Paylaşımların Sorumlulukları Paylaşım Sahiplerine Aittir.
Soru Ve Sorunlarınız İçin Lütfen İletişim Bölümünü Kullanınız
Tema Tasarımı ForumZero.Net - Foxin


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736